parametr
Kasia: Dla jakich wartości parametru m zbiór (−∞;−5)∪(5;∞) zawiera się w zbiorze rozwiązań nierówności
(m−2)x+2m−16<0 ?
23 maj 23:12
Kasia: Poprawka:
Dla jakich wartości parametru m zbiór (−∞;−5)∪(5;∞) zawiera się w zbiorze rozwiązań nierówności
(m−2)x2+2mx−16<0 ?
23 maj 23:18
Amaz: | | −b | |
Nie wiem czy to dobrze, ale bym skorzystał ze wzorów vieta'e: x1x2= |
| |
| | a | |
x
1=−5
x
2=5
23 maj 23:23
Amaz: O nie, ale błąd
23 maj 23:24
Kasia: wiesz co dziękuję Ci bardzo xD
23 maj 23:35
Basia:
Przede wszystkim musi być
m−2<0
m<2
Potem możliwe są trzy przypadki:
1. Δ<0
2. Δ=0 i x
0∊<−5,5>
3. Δ>0 i x
1,x
2∊<−5,5>
i niestety dość koszmarne rachunki z tego wychodzą
przede wszystkim dlatego, że Δ jest wredna
Δ=4m
2−4(m−2)*(−16)=4m
2+64m−128 = 4(m
2+16m−32)
y=m
2+16m−32
Δ
1=16
2−4*1*(−32) = 16*16+4*2*16=16(16+8)=16*24=16*4*6 =64*6
m
2=−8+4
√6
1.
Δ<0 ⇔ m∊(−8−4
√6,−8+4
√6)
−8+4
√6<2 (na pewno; można sprawdzić)
czyli ten przedział będzie spełniał warunki zadania
2.
Δ=0 ⇔ m= −8−4
√6 lub m= −8+4
√6
| | −b | | −2m | | m | |
dla każdego z nich trzeba policzyć x0= |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 2(m−2) | | 2−m | |
i sprawdzić czy należy do <−5,5>
jeżeli tak dodajemy to m do zbioru rozwiązań
3.
Δ>0 ⇔ m∊(−
∞, −8−4
√6)∪(−8+4p{6),2)
i w tym momencie ja się poddaję, bo
| | −2m−2√m2+16m−32 | |
x1= |
| |
| | 2(m−2) | |
| | −2m+2√m2+16m−32 | |
x2= |
| |
| | 2(m−2) | |
i badanie kiedy to się mieści w przedziale <−5,5> jest oczywiście wykonalne, ale rachunki są
koszmarne
a żaden inny sensowny sposób nie chce mi przyjść do głowy
23 maj 23:58
Amaz: coś tu jest nie tak w tym zadaniu, bo łatwo sprawdzić, że x=0 jest rozwiązaniem tej
nierówności, a przeciez ma być to przedział: (−∞,−5)+(5,∞)
24 maj 00:04
Basia:
ten przedział ma się zawierać w zbiorze rozwiązań więc zb.rozwiązań może to być nawet cały R
albo np. (−∞,1)∪(2,+∞) itp.
24 maj 00:09
Amaz: aaa już kumam, dzieki
24 maj 00:11
Basia:
1.
m−2<0 i Δ<0
to już policzyłam
m∊(−8−4√6,−8+4√6)
2.
m−2<0 i Δ=0 i −5≤x
0≤5
m
1=−8−4
√6
m
2=−8+4
√6
x
0=
−b2a =
−2m2(m−2) =
m2−m
m2−m≥−5
2−m>0
m≥−5(2−m)
m≥−10+5m
−4m≥−10
m≤
52
m2−m≤5
m≤5(2−m)
m≤10−5m
6m≤10
m≤
53
czyli m≤
53
m
1 spełnia ten warunek
m
2=−8+4
√6≤
53 sprawdzam
4
√6≤
53+8
4
√6≤
293
96≤ 93,........
sprzeczność
m
2 odpada
3. Δ>0
m∊(−
∞, −8−4√6)∪(−8+4p{6),2)
warunkiem wystarczającym bedzie
f(−5)<0 i f(5)<0 i p=
−b2a>0
to jest do policzenia
potem zebrać to wszystko razem już nie problem
24 maj 00:51
Basia:
poprawka:
q>0, ale to trudno liczyć czyli wystarczy
−5 < p < 5
co już jest policzone w (2)
24 maj 00:56