Wielomiany
LOLA: Liczby −3 i 1 są pierwiastkami wielomianu W(x)=x
3+ax
2+bx−9. Wyznacz współczynniki a i b
tego wielomianu oraz trzeci pierwiastek. Rozwiąż nierówność W(x)≤0. Będę
wdzięczna







1
23 maj 22:39
Gustlik: {W(−3)=0
{W(1)=0
W(−3)=(−3)3+a*(−3)2+b*(−3)−9=−27+9a−3b−9=9a−3b−36
W(1)=13+a*12+b*1−9=1+a+b−9=a+b−8
{9a−3b−36=0
{a+b−8=0
{9a−3b=36 /:3
{a+b=8
{3a−b=12
{a+b=8 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4a=20 /:4
a=5
5+b=8
b=3
W(x)=x3+5x2+3x−9
Schemat Hornera:
1 5 3 −9
1 1 6 9 0 ← 1 jest pierwiastkiem − wynika to z treści zadania
(x−1)(x2+6x+9)=0
(x−1)(x+3)2=0
x=1, x=−3 (dwukrotny)
Trzeci pierwiastek to −3, bo jest on dwukrotny.
/
/
−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−
/−3\ /1
/ \ /
/ −−−−−−−
(x−1)(x+3)2≤0
x€(−∞, 1>
23 maj 22:56
Eta:
w(x)= (x+3)(x−1)( x−p) , p −−− trzeci pierwiastek:
W(x) = (x2+2x−3)(x−p) = x3 +2x2−3x −px2−2px +3p
W(x)= x3 +( 2−p)x2 −(2p+3)x +3p
2−p= a −(2p+3)= b 3p= −9 => p=−3
2 −(−3)=a −(2*(−3)+3)=b
a=5 b= 3
trzecim pierwiastkiem jest x=p= −3
to; W(x)= ( x+3)(x−1)(x+3)= (x+3)2(x−1)
W(x) ≤0 <=> ( x+3)2(x−1) ≤0
dokończ ....... podaj rozwiązanie
23 maj 22:59
Eta:
Masz już z głowy ........
Gustlik Cię wyręczył
23 maj 23:01
Eta:
23 maj 23:07
LOLA: Dzięki
23 maj 23:28