Zadanka do sprawdzenia
Godzio:
1.
Dla jakich wartości parametru a rozwiązaniem układu równań:
x − ay = a
ax − y = a
jest para liczb z ktorych jedna jest sinusme a druga cosinusem tego samego kąta
Czy o to chodzi ? :
Zrobiłem to z wyznaczników, zał. W ≠ 0
sin
2α + cos
2α = 1 i z tego wyliczyć "a"
23 maj 22:28
Godzio:
Mając dane punkty A(−5,2) B(7,4) opisz za pomocą równania zbiór wszystkich punktów M takich, że
| | π | |
|<AMB| = |
| . Co to za zbiór: |
| | 2 | |
jest to okrąg o środku odcinka AB i tylko napisać równanie tego okręgu:
(x−1)
2 + (y−3)
2 = 37 D: R − {−5,7}
23 maj 22:32
Godzio:
Dla jakich wartości parametru m ∊ R odległość między wierzchołkami parabol określonych
równaniami y = x
2 + 4x + 5 i y = −x
2 − 8x + m jest najmniejsza
W(−2,1) W
1(−4,8 +m)
| | −14 | |
WW1 = ... = √m2 + 14m + 53 mw = |
| = −7 |
| | 2 | |
I jeszcze ostatnie zadanko zaraz wrzucę
23 maj 22:35
Godzio:
Dla jakich wartości parametru m liczby x,y,z, spełniające równanie:
3x + 2y − 3z = 1 − 2m
x + y + z = m + 4
2x − y + 2z = 2m + 2
tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny
Moje rozw.
3x + 2y − 3z = 1 − 2m
x + y + z = m + 4
2(x + z) = 2m + 2 + y
bez zmian
bez zmian
x + z = m + 1 + 0,5y
bez zmian
m + 1 + 1,5y = m + 4
1,5y = 3
y = 2
3x + 4 − 3z = 1 − 2m
2x + 2z = 2m + 2 + 2 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5x − z + 4 = 5
4x − z = 1
4x − z = 1 => z = 4x − 1
x + y + z = m + 4
x + 2 + 4x − 1 = m + 4
5x = m + 3
| | 4m + 12 | | 4m + 7 | |
z = |
| − 1 = |
| |
| | 5 | | 5 | |
y
2 = z * x
| | 4m2 + 12m + 7m + 21 | |
4 = |
| |
| | 25 | |
100 = 4m
2 + 19m + 21
0 = 4m
2 + 19m − 79
Δ = 1625
√Δ = 5
√65
trochę nieciekawe wyniki ale nie mam coś na to pomysłu
23 maj 22:42
Basia:
w 1 i 2 wszystko gra;
w 3 nie zgadza mi się rzędna W1
wg mnie to 16+m
reszta ok
23 maj 22:45
Godzio:
y = −x
2 − 8x + m
f(−4) = − 16 + 24 + m = 8 + m
23 maj 22:48
Godzio: więc chyba dobrze
23 maj 22:51
Basia: ad.4
chyba mam prostsze rozwiązanie (jesli się nie pomyliłam)
spróbuję napisać
23 maj 22:51
Basia: Godzio eg mnie 8*4=32
23 maj 22:52
Godzio: hehe no tak mnożenie mi się kłania
23 maj 22:53
Basia:
x, y=x*q, z=x*q
2
3x+2xq−3xq
2=1−2m
x+xq+xq
2=m+4
2x−xq+2xq
2=2m+2
(1)+(3)
5x+xq−xq
2=3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x+xq+xq
2=m+4 /*(−2)
−2x−2xq−2xq
2=−2m−8
2x−xq+2xq
2=2m+2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−3xq=−6
q=
63x=
2x
5x+x*
2x−x*
4x2=3
5x+2−
4x=3
5x
2+2x−4=3x
5x
2−x−4=0
Δ=1−4*5*(−4)=1+80=81
x
1=
1−910= −
810= −
45
q
1= −2*
54 = −
52
q
2 =
21=2
x = −
45
y = 2
z = −5
lub
x=1
y=2
z=4
23 maj 23:06
Basia:
wyliczenie m chyba nie powinno już być problemem
23 maj 23:09
Godzio:

I jeszcze ostatnie mi zostało:
Dla jakich wartości parametru a równanie |x−1| = a
2 − 4a − 1 ma dwa pierwiastki dodatnie
|x−1| = a
2 − 4a − 1
i domyślam się że a
2 − 4a − 1 to są proste jakieś tam, tylko jak wyznaczyć je żeby były w
przedziale
(0,1) ?
23 maj 23:10
Godzio: Rzeczywiście, nie pomyślałem żeby od razu podstawić y = xq z = xq
2
Dzięki
23 maj 23:12
Basia:
no przecież wystarczy żeby
a2−4a−1>0
i
a2−4a−1<1
23 maj 23:18
Godzio: ale jak tak obliczyłem to mi jakaś głupota wyszła, ale widocznie się pomyliłem
23 maj 23:19
Godzio: a już wiem ...
dałem a2 − 4a − 1 > 0 i a2 − 4a − 1 < 0 ...
23 maj 23:20
Godzio: Dobra dzięki już wszystko rozumiem
23 maj 23:20
Basia:
a
2−4a−1>0
Δ=16+4=20=4*5
a
2=2+
√5
a∊(−
∞,2−
√5)∪(2+
√5,+
∞)
a
2−4a−2<0
Δ=16+8=24=4*6
a
2=2+
√6
a∊(2−
√6,2+
√6)
czyli ostatecznie
a∊(2−
√6,2−
√5)∪(2+
√5,2+
√6)
23 maj 23:25