figury podobne cd.
lukas: Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długość 6 cm i 8 cm. Oblicz długość odcinków na
jakie podzieliła przeciwprostokątną wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego.
23 maj 22:26
Basia:

c
2=a
2+b
2=6
2+8
2=36+64=100
c=10
x+y=10
tr. ADC ~ tr.CDB
ADAC=
CDBC
y8=
h6
BDBC=
CDAC
x6=
h8
h =
6y8
h=
8x6
6y8=
8x6
3y4=
4x3 /*12
9y=16x
y=
169x
x+
169x=10 /*9
9x+16x=90
25x=90
x=
9025=
185
y=10−
185=
50−185=
325
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
inny sposób:
sin α=
bc=
610=
35
sinα=
xb
x6=
35
x =
185
sinβ=
ac=
810=
45
sinβ=
ya
y8=
45
y=
325
23 maj 22:39
lukas: jeszcze raz dzięki
23 maj 23:04
Eta:
Można też tak;
x,y>0
x+y= 10
P=
12*10*h= 5h
5h= 24 => h=
245
z tw.Pitagorasa
x
2= 6
2−h
2= 36−
57625
x
2=
32425
x=
185 to; y= 10−
185 =
325
24 maj 00:44