odsetki
kinder_bueno: Pan Jan wpłacił 1200 zł do banku, w którym oprocentowanie oszczędności jest równe 8% w stosunku
rocznym. Ile wyniosą odsetki od tej kwoty po roku, a ile zł pozostanie z nich Panu Janowi
jeśli od kwoty odsetek zostanie odprowadzony podatek 20%? mógłbym prosić o rozwiązanie? z góry
dzieki
23 maj 21:58
Godzio:
8% * 1200 = 96 − odsetki
20% * 96 = 19,2
96 − 19,2 = 76,8 zł − tyle mu zostanie po odprowadzeniu podatku
23 maj 22:13
kinder_bueno: dziekuje a jednak banalnie proste
23 maj 22:20