...
Malina: .Przednie koło wozu robi na drodze 120m o 6 obrotów więcej, niż tylne, a zrobiłoby tylko o 4
| | 1 | | 1 | |
obroty więcej, jeśli obwód przedniego koła wzrósłby o |
| , a tylnego o |
| . Znajdź |
| | 4 | | 5 | |
obwody obu kół.
23 maj 21:22
Eta:
x −−− obwód przedniego koła , x >0
y −−− obwód tylnego koła , y >0
rozwiąż układ równań:
odp: x= 4m y= 5m
23 maj 21:43
Basia:
stan początkowy
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p − obwód przedniego
t − obwód tylnego
n − liczba obrotów tylnego
n*t = 120
(n+6)*p = 120
stan po zwiększeniu obwodów
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p+14|p=54p − obwód przedniego
t+15t=65t − obwód tylnego
m − liczba obrotów tylnego
m*65t=120
(m+4)*54t=120
stąd
n*t = m*65t / :t
n = 65m
p*(n+6)=54p*(m+4) / : p
n+6=54(m+4)
65m +6 = 54(m+4) /*20
24m+120=25(m+4)
24m+120=25m+100
−m=−20
m=20
n=65*20
n=24
t=120n=12024=102=5
p=120n+6=12030=4
p=4m t=5m
23 maj 21:52