funkcja
Mikołaj: ..Wyznacz dziedzinę funkcji:
f(x): √|x+2|−|x−2|
23 maj 21:11
Basia: Pomagam
23 maj 21:13
Mikołaj: dziękuję
23 maj 21:15
Basia:
|x+2| − |x−2| ≥0
1.
x+2≥0 i x−2≥0 ⇔ x≥−2 i x≥2 ⇔ x≥2
wtedy |x+2|]=x+2 i |x−2|=x−2
mamy:
x+2−(x−2)≥0
x+2−x+2≥0
4≥0
prawda czyli nierówność jest spełniona dla każdego x∊<2,+∞>
2.
x+2≥0 i x−2<0 ⇔ x≥−2 i x<2 ⇔ x∊<−2,2)
wtedy |x+2|]=x+2 i |x−2|=−(x−2) = −x+2
mamy:
x+2−(−x+2)≥0
x+2+x−2≥0
2x≥0
x≥0
czyli nierówność jest spełniona dla każdego x∊<0,2)
3.
x+2<0 i x−2≥0 ⇔ x<−2 i x≥2 a to jest niemożliwe
4.
x+2<0 i x−2<0 ⇔ x<−2 i x<2 ⇔ x<−2
wtedy |x+2|]=−(x+2)=−x−2 i |x−2|=−(x−2) = −x+2
mamy:
−x−2−(−x+2)≥0
−x−2+x−2≥0
−4≥0
sprzeczność
czyli nierówność nie ma rozwiązania
odp.:
x∊<2,+∞> lub x∊<0,2) ⇔ x∊<0;+∞)
23 maj 21:23
Mikołaj: dziękuje slicznie!
23 maj 21:28