Okrąg wpisany w trójkąt- proszę o pomoc
Sebriel: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości
32 i 2 wpisano okrąg. Oblicz odległość
środka okręgu od wierzchołka kąta prostego.
Zrobiłam rysunek, wykonałam działania:
r=
a+b−c2 i wyszło: r= 0,5
Oraz obliczyłam trzeci bok trójkąta z twierdzenia Pitagorasa: c= 2,5
Ale nie wiem co dalej
23 maj 20:48
Basia:

teraz już wiesz co dalej ?
23 maj 20:55
Eta:
ta odległość równa jest długości przekątnej kwadratu o boku "r"
23 maj 20:57
Sebriel: Tak chyba wiem

Czyli odległość od środka okręgu do wierzchołka kąta prostego można obliczyć ze wzoru na
przekątną kwadratu, którego bok=r= 0,5? Dobrze myślę? czyli to będzie:
d= a
√2
d= 0,5
√2
23 maj 21:00
Basia:
oczywiście, właśnie tak
23 maj 21:02