geometria płaszczyzny, pola , kąty i obwody
Magdaa: zad.1
Bok rombu ma długość √2, a jego pole wynosi 1. Wyznacz miary kątów tego rombu.
zad. 2
Proste k: y−2x−1=0 i l: y−x−3=0 przecinają się w punkcie A, poprowadzono prostą m przechodzącą
przez punkt C=(4,1), prostopadłą do prostej k i przecinającą prosta l w punkcie B. Oblicz
pole trójkąta ABC.
3. Oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego o kącie ostrym 30 stopni i podstawach długości
16 i 12.
23 maj 20:30
Eta:
1/
P= a2*sinα
(√2)2*sinα=1 => sinα= 12
α= 30o
23 maj 21:00
Eta:

3/
Ob= a+b+2c=.....
dokończ
23 maj 21:13