wyznaczanie pierwiastków równania
roger: roger: Wyznacz wszystkie rozwiązania równania 2cos2x−5sinx−4=0 należące do przedziału <0,π>
23 maj 19:36
robinka: cos2=1−sin2
2−2sin2−5sinx−4=0
−2sin2−5sinx−2=0
2sin2+5sinx+2=0
t=sinx t<−1,1>
2t2+5t+2=0
Δ=25−16
Δ=9
t=−8/4=−2
t2=−2/4=−0,5
sinx=−0,5
dalej sobie poradzisz?
23 maj 19:41
roger: wiem, że to wyjdzie sinx=π/6, ale nie wiem, jak wyznaczyć rozwiązania z danego przedziału
23 maj 19:46
robinka: patrząc na rysunek sinusa to nie powinno wyjść żadne rozwiązanie z moich obliczeń. narysuj
sobie wykres sinx .
23 maj 19:51
roger: mam już wykres. Jak patrzyłem na odpowiedzi, to było x=7π/6 v x=11π/6, nie rozumiem, skąd to
się wzięło...
23 maj 19:53
robinka: chyba zły przedział podałes

7π/6 =210
23 maj 19:57
roger: kurcze, przedział jest na pewno dobry, bo nawet moi znajomi tak samo mają i też nie wiedzą, jak
to zrobić...
23 maj 19:59
robinka: <0,π> czy od <0,2π>
jezeli od <0,2π> to mój wynik się mieści w tym przedziale
23 maj 20:03
roger: <0,2π>
23 maj 20:06
roger: pomyliłem się, dobra, przepraszam : p
23 maj 20:07
robinka: x=x
0+2πk v x=π−x
0+2kπ
| | π | | π | |
x0=− |
| +2kπ x=π+ |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
k∊C
23 maj 20:07
roger: ok, 7π/6 mi wyszło, ale dalej nie wiem co z 11π/6 : /
23 maj 20:12
23 maj 20:44
maturzystka: a co z cos? nie trzeba go juz liczyc?
28 kwi 10:52
Nieuchwytny: Zamieniłaś cos2x na 1−sin2x. Więc nie trzeba
28 kwi 11:04
maturzystka: ok, dzięki
28 kwi 11:12