matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
kajunia :
ctgx
∫
dx=
ln(sinx)
23 maj 19:35
kajunia :
to trzeba za pomocą podstawienia...
23 maj 19:38
Basia:
cosx
ctgx =
sinx
t = ln(sinx)
1
cosx
dt =
*cosx dx =
dx = ctgx dx
sinx
sinx
starczy ?
23 maj 19:44
kajunia :
tak dzięki wielkie
23 maj 19:45
robinka:
cosx
∫
dx
sinx*ln(sinx)
sinx=t cosx dx= dt
dt
∫
t*ln(t)
lnt=u
1
dt= du
t
du
∫
u
dalej poradzisz sobie ?
23 maj 19:46