równanie z parametrem
Agnieszka: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2+mx+2=0 ma 2 różne pierwiastki
rzeczywiste, takie, że suma ich kwadratów jest większa od 2m2−13.
23 maj 19:10
Basia:
co to jest x2 i 2m2 ?
może raczysz spojrzeć co jest napisane obok okienka, w którym piszesz
23 maj 19:12
Agnieszka: x2 i 2m2, przepraszam, miało być x2 i 2m2
23 maj 19:14
Basia:
mają być dwa różne pierwiastki czyli
1. Δ>0
2. x
12+x
22>2m
2−13
x
12+x
22 = (x
1+x
2)
2−2x
1*x
2 = (wzory Viete'a)
(−
ba)
2−2*
ca =
potrafisz sobie dalej poradzić ?
23 maj 19:18
Agnieszka: tak, serdecznie dziękuję
23 maj 19:23
roger: Wyznacz wszystkie rozwiązania równania 2cos2x−5sinx−4=0 należące do prz2edziału <0,π>
23 maj 19:34
Basia:
2(1−sin2x)−5sinx−4=0
−2sin2x−5sinx−2=0 /*(−1)
2sin2x+5sinx+2=0
t=sinx
−1≤ t ≤1
2t2+5t+2=0
Δ=25−4*2*2=9
t1=−5−34=−2 odpada
t2=−5+34= − 12
sinx= −12
w przedziale <0,π> równanie nie ma rozwiązania
23 maj 21:01
robinka: przedział jest inny Basiu, <0,2π> roger się pomylił
23 maj 21:03
Basia:
no to niech teraz sam znajdzie te dwa rozwiązania, które są w przedziale <π,2π>
myślę, że to już łatwe
23 maj 21:12