Klausi!: Przyszła kolej na stożek!
Powierznia boczna stozka jest wycinkiem kola, ktorego promien ma długosc 12 cm, a kat
odpowiada katowi srodkowemu o mierze 2700. Oblicz pole powierzchni calkowitej stozka.
Co wy na to?
14 gru 16:42
gaga:
R koła = 12 cm to 2πR= 24π cm l -- tworzaca stożka
l= 12cm
P
c= 2πr(h+l) czyli wyliczyć h i r- stożka
2πR 2πr 24π*270
------- = ------- → r= ----------- = 9 cm
360
o 270
o 720π
z tw. Pitagorasa h
2 = l
2 - r
2 h
2= 144- 81 h= 3
√7
p
b = 2π*9( 9 + 3
√7)= 27π(4+
√7) cm
2 sprawdzaj
mysle ,że sie nie pomyliłam
14 gru 16:57
Klausi!: Zgadza się! Dziękuje!

14 gru 17:33
gaga: OK


cieszę się,że Ty się cieszysz
14 gru 17:41
Klausi!: Gaga! a Powierzchnia całkowita to nie powinna być:
Pc = πr
2 + πrl
Pc = π9
2 + π9*12
Pc= 81π + 108π = 189π cm
2

14 gru 17:42
Klausi!: 
14 gru 17:53
14 gru 18:09
Klausi!: w porzadku! znam tez ten wzor którym Ty operujesz ale t h mi tam nie pasowało!
teraz wszystko sie zgadza! Dziekuje po stokroc!

14 gru 18:14
gaga:
Jak sie patrzy w klawiaturę i jednoczesnie liczy to tak czasami wyjdzie Soryy

najważniejsze dla mnie że nie przepisujesz na sucho

tylko myslisz

bo o to chodzi

14 gru 18:25
Klausi!: jutro mam sprawdzian więc przepisywanie by mi nic nie dało... a tak to... przepisuje,
analizuje a przy tym sie ucze.
Dzięki za pomoc! Zedecydowanie jestes wielkich rozmiarów w moich oczach
14 gru 18:54