oblicz całkując przez części
Angelka: ∫ ln( x + 1) dx
∫ ln( x2 + 1) dx
23 maj 18:48
Amaz: | | xdx | |
∫1*ln(x+1)dx=x*ln(x+1)−∫ |
| =... |
| | x+1 | |
23 maj 19:00
Angelka: do tego miejsca właśnie umiem ale nie wiem jak dalej... znów na części
23 maj 19:06
Amaz: nie nie
| | x+1−1 | | −1 | |
x*ln(x+1−∫ |
| dx=x*ln(x+1)−(∫1dx+∫ |
| dx)=x*ln(x+1)−x+ln(x+1) |
| | x+1 | | x+1 | |
23 maj 19:10
Angelka: dziękuje bardzo

nie wpadłabym chyba na to

a nie powinno być przed ostatnim ln minusa zamiast plusa? przecież w liczniku jest −1?
23 maj 19:23
Basia:
ale przed nawiasem też, a (−)*(−) daje (+)
23 maj 19:24
Amaz: no jest −1, ale ja tą jedną całkę rozbiłem na dwie przed którymi jest minius, czyli jest cos
takiego:
−(∫... −∫...)
23 maj 19:25
Basia:
−(2x−3) ile to jest ?
z całkami tak samo
23 maj 19:30
Angelka: już to widzę

a czy całkując przez części ∫arccosx dx też trzeba użyć jakiegoś sposobu? bo do wzoru
podstawić potrafię ale nie wiem jak dalej to ugryźć..
23 maj 19:44
Basia:
a co Ci wyszło po pocałkowaniu przez części ? napisz
23 maj 19:49
Basia:
to raczej podstawienie
t=1−x
2
dt = −2x dx
| | 1 | | −dt | | 1 | |
= −∫ |
| * |
| = ∫ |
| dt = √t |
| | √t | | 2 | | 2√t | |
23 maj 19:55
Angelka: podstawiając do wzoru zrobiłam
ale nie wiem co dalej...
23 maj 19:59
Angelka: też zrobiłabym przez podstawienie ale w poleceniu mam przez części i nie wiem jak to w ten
sposób rozwiązać
23 maj 20:00
Amaz: no zrobilas przez części (pierwszy krok), dalsze techniki są dowolne
23 maj 20:03
Angelka: tylko własnie nie wiem jakich technik użyć.. czy znów scałkować przez części czy jakiś sposób
na rozwiązanie jest
23 maj 20:06
Amaz: No przeciez koleżanka Basia pokazała jak to rozwiązać
23 maj 20:08
Basia:
no to zrobiłaś przez części 1 krok;
drugi czyli
| | x | |
∫ |
| dx liczysz przez podstawienie, tak jak Ci pokazałam, bo przez części to nie ma |
| | √1−x2 | |
sensu i nic z tego nie wyjdzie
oczywiście tam będzie
| | x | |
J=x*arccosx + ∫ |
| dx bo jak poprzednio (−)*(−)=(+) |
| | √1−x2 | |
czyli
t=1−x
2
dt = −2x dx
| | −dt | | 1 | |
J=x*arccosx + ∫ |
| * |
| dt = |
| | 2 | | √t | |
x*arccosx −
√t+C=
x*arccosx −
√1−x2+C
23 maj 20:14
Angelka: no w sumie racja, skoro pierwszy krok jest przez części

dziękuję bardzo

to dla mnie duża pomoc

dopiero uczę się całek i jeszcze nie czuję wielu rzeczy
23 maj 20:23