wyznacz przedziały wypukłości funkcji
ania: y=(3+x2) e2x
23 maj 18:35
Basia:
policz drugą pochodną
tam gdzie f"(x)>0 tam f.jest wypukła
tam gdzie f"(x)<0 tam f.jest wklęsła
wiesz jak tę pochodną policzyć ?
23 maj 20:22
ania: szczerze to niespecjalnie, będę wdzięczna za pomoc
23 maj 20:58
Basia:
f'(x) = (3+x2)'*e2x + (e2x)'*(3+x2)=
2x*e2x+e2x*2*(3+x2)=
2e2x*(x+3+x2)=
2e2x*(x2+x+3)
f"(x) = (2e2x)'*(x2+x+3) + 2e2x*(x2+x+3)'=
2*e2x*2*(x2+x+3)+2e2x*(2x+1) =
2e2x*(2x2+2x+6+2x+1)=
2e2x*(2x2+4x+7)
2e2x > 0 dla każdego x∊R
czyli znak drugiej pochodnej zależy tylko od znaku funkcji
g(x)=2x2+4x+7
z tym już sobie chyba poradzisz
23 maj 21:10
ania: tak, dziękuje za pomoc
23 maj 21:36