Sara: funkcja kwadratowa określona jest wzorem f(x) = x2 - (3m+1)x +3m.
Zbadaj liczbę miejsc zerowych funkcji f w zależności od parametru m
14 gru 16:42
Basia:
dokładnie tak samo jak poprzednie
liczysz Δ i badasz liczbę rozwiązań
dla Δ>0 dwa
dla Δ=0 jedno
dla Δ<0 żadnego
pokombinuj trochę sama
14 gru 16:45
Sara: no kombinuje i mi nie wychodzi dlatego proszę o pomoc...
14 gru 16:47
Basia: no to wypisz wspólczynniki trójmianu a,b,c
czekam
14 gru 16:51
Sara: a=1
b=-3m-1
c=3m
14 gru 16:53
Basia:
dobrze; to teraz Δ
z tym, że wygodniej będzie napisać, że b=-(3m+1)
licz i zapisuj Δ krok po kroku zaczynając od wzoru
14 gru 17:13
Sara: Δ = b2 - 4ac
Δ= -9m2 -1 - 4*3m
Δ= -9m2 - 1 - 12m
14 gru 17:18
Basia:
b2=[-(3m+1)]2=(3m+1)2=9m2+6m+1
tu tkwi błąd
wzory skróconego mnożenia musisz powtórzyć
14 gru 17:25
Basia:
spróbuj teraz dalej sama; ja muszę na jakiś czas zniknąć
powodzenia
14 gru 17:26
lukas: udalo sie ?
14 gru 18:22
Sara: nie
14 gru 19:41
luna:
popatrz

a= 1 b = - (3m+1) c= 3m tak

Δ= [-(3m+1)]
2 -4*1*3m (-)
2= + tak czyli mamy go z głowy
więc zostaje
jak Ci Basia pisała wzór skr. mnożenia
(3m+1)
2= (3m)
2 +2*3m*1 +1 = 9m
2 +6m +1 ( to co u Basi b
2
czyli wracamy do delty ( wyżej zobacz

Δ= 9m
2 +6m +1 -12m = 9m
2 -6m +1= (3m - 1)
2
bo znowu ze wzoru skr. mnoz.
teraz badasz liczbę rozwiązań czyli jak Basia napisała
Δ=0 -- jedno rozw. czyli gdy (3m-1)
2 = 0 a to zn . że 3m-1=0
czyli 3m= 1 czyli m= 1/3 - dla tego m jest jedno rozw.
Δ>0
--- czyli dwa rozw. czyli (3m-1)
2>0
a tu m⊂(-∞, 1/3) U (1/3,∞) bo każda liczba m
podniesiona do kwadratu jest >0 za wyjatkiem m= 1/3 bo dla niej
wartość delty =0
Δ<0 --- nie może już być widzisz chyba to
bo jak tylko dodatnia lub równa zero to już nie będzie
w tym przypadku ujemna
ostateczna odp; to jedno rozw. gdy m = 1/3
dwa rozw. gdy m⊂(-∞,1/3) U(1/3,∞)
i nie może być nigdy sprzeczne
Ale wzory skr. mnożenia to podstawa i musisz się ich nauczyć stosować OK
14 gru 20:12
Marek: f(x) = x
2 - (3m+1)x + 3m
Δ=b
2 - 4ac
Δ=(3m+1)
2 - 12m
Δ=9m
2 + 6m + 1 - 12m
Δ=9m
2 - 6m + 1
Jeżeli 9m
2 - 6m + 1 > 0 dwa rozwiązania
Jeżeli 9m
2 - 6m + 1 = 0 jedno rozwiązanie
Jeżeli 9m
2 - 6m + 1 < 0 zero rozwiązań
Δ=36 - 36
Δ=0
m1 = -b/2a
m1 = 1/3
Z tego wynika że wykres DELTY ma jedno miejsce zerowe, więc tylko dla jednego przypadku
bedzie jedno rozwiązanie i jest to liczba 1/3. Wykres "ma ramiona do góry" więc
pozostałe liczy to dwa rozwiązania oraz 0 rozwiązań brak
odp: Dla m ∈ R / {1/3} dwa rozwiazania, dla m = 0 jedno rozwiazanie, 0 rozwiazań brak
Mam nadzieje, ze pomoglem

Nie wiem jak to łatwiej wyjaśnić, jakby ktoś potrzebowal
wykres delty to moge na maila przesłać mój mail to: ponton24h@wp.pl
14 gru 20:54
Sara: ok dzięki
14 gru 20:58
gaga:
Dla m= 1/3 -- jedno rozw. ( nie m= 0 przeoczenie

ale widze więc poprawiam
14 gru 21:02