zadania optymalizacyjne.
melania.: mam dwa pytania:
1. jest zadanie: hurtownik sprzedaje obuwie po 80 zl za pare, o ile zamowienie jest mniejsze
niz 50 par butow. jesli zamowienie jest nie mniejsze niz 50 par, ale nie wieksze niz 600 par
obuwia. to wowczas cena jednej pary obuwia spada o 10 groszy pomnozone przez liczbe
zamowionych par. jaka wielkosc zamowienia maksymalizuje dochod hurtownika? ile wyniesie ten
maksymalny dochod?
no i ja sobie ulozylam rownanie:
f(x) = (50+x)*0,1(50+x)
x to te pary butow powyzej 50 par.
no i mi nie wychodzi, co robie zle? ktos mi moze to wytlumaczyc? odpowiedz to 400 par butow,
dochod: 16000 zl.
2. jest nastepne zadanie: wlasciciel sklepu kupuje aparaty fotograficzne placac producentowi
120 zl za sztuke i sprzedaje 40 sztuk aparatow miesiecznie po 180 zl. wlasciciel oszacowal, ze
kazda obnizka ceny aparatu o zlotowke zwieksza liczbe sprzedanych aparatow o jedna sztuke.
jaka powinien ustalic cene, aby jego zysk byl najwiekszy?
i ulozylam rownanie:
f(x) = −120(40+x)+ (40+x)(180−x) , a na lekcji mieli takie rownanie:
f(x) = (60−x)(40+x)
wszystko wychodzi, tylko mam pytanie dlaczego tak? skad sie wzielo to 60?
prosze o pomoc, juz sama sie gubie.
23 maj 18:30