Naszkicuj wykres wfunkcji kwadratowej i wypisz największą i najmniejszą wartość.
Mati92: Zad.
Naszkicuj wykres funkcji kwadratowej f dla x ∊<a;b> i wyznacz wartość najmniejszą i największą,
gdy:
a) f(x) = −x2 + 1, x∊<−2;3>
b)f(x) = −x2 + 2x, x∊<−1;2>
Proszę o szybkie rozwiązanie(krok po kroku).Wielki szacunek za pomoc.Pozdrawiam
23 maj 18:23
Basia:
ad.a
a=−1 b=0 c=1
p=−b2a=0
q=f(0)=1
parabola, ramiona w dół, wierzchołek W(0,1)
wartość największa 1 (rzędna wierzchołka) bo odcięta p=0∊<−2,3>
f(−2)=−4+1=−3
f(3)=−9+1=−8
wartość najmniejsza −8
ad.b
identycznie
a=−1 b=2 c=0
24 maj 01:16