prostopadłościan
WujekPa: Objętość prostopadłościanu wynosi 64cm3, a jego pole powierzchni 112cm2 Oblicz długości jego
krawędzi wiedząc że tworzą one ciąg geometryczny.
23 maj 18:11
Eta:
a,b,c −−− wymiary prostopadłościanu , a,b,c >0
a,b,c −−− tworzą ciąg geom . => b2= a*c
V=a*b*c => b2*b= 64 => b3= 64 => b= 4
to: a*c= 16
Pc= 2ab+2ac+2bc= 112
to:
ab+ac+bc= 56 => 4a+16+4c= 56
a+c= 10 => a= 10 −c , dla c€ (0,10)
a*c= 16
(10−c)*c=16
rozwiąż to równanie i podaj c >0
i następnie a= 10 −c =......
dokończ .....
23 maj 22:40