oblicz całki
Agnieszka: ∫sin2xdx i ∫cos213xdx
23 maj 18:08
Edek: przy takich całkach najlepiej korzystać ze wzoru :
cos2x=cos
2x−sin
2x=2cos
2x−1=1−2sin
2x
podłóż to do twojej całki np. za
| | 1−cos2x | |
sin2x= |
| a dalej lecimy przez podstawienie, np. 2x=t |
| | 2 | |
23 maj 18:11
Agnieszka: a z ta druga calka?
23 maj 18:16
Edek: podobnie tylko od razu podstaw za 13x=t, a później
| | cos2t+1 | |
cos2t= |
| , a następnie 2t=u |
| | 2 | |
23 maj 18:19
Agnieszka: ok dzieki

mysle ze sobie poradze chociaz to jest watpliwe
23 maj 18:21