wykaż, że dla dowolnych x,y podana równość jest prawdziwa
Aischa: logx2y−logxy2=logx+logy
23 maj 17:10
Basia:
zacznij od lewej
skorzystaj z wzoru loga − logb = logab
skróć co się da
skorzystaj z wzoru log(a*b)=loga+logb
23 maj 18:00
ysiulec: Witam, podepnę się żeby nie zakładać nowego tematu
mam problem z pewnym przykładem:
| | 1 | | 1 | |
log |
| − log x−1 = − |
| log y4 |
| | xy2 | | 2 | |
Zacząłem od lewej strony, wpierw korzystając z twierdzenia o logarytmie ilorazu, potem z tw o
log potęgi:
L = log 1 − log xy
2 −(−1 * log x)
I utknąłem.
27 gru 12:32
Aga: | | x | |
L=log(xy2)−1−logx−1=−logxy2+logx=logx−logxy2=log |
| =logy−2 |
| | xy2 | |
P=log(y
4)
−0,5=logy
−2
27 gru 12:55
ysiulec: dziekuje

jest jeszcze ten:
| | z2 | | y | |
log xy + log |
| = log xyz − log |
| |
| | y | | z | |
27 gru 15:06
Aga: | | z2 | |
L=log xy+log |
| =log xy+log z2−logy=log xy+2logz−logy=log xy+log z+log z−log y= |
| | y | |
| | y | |
log xyz−(logy−logz)=log xyz − log |
| =P |
| | z | |
27 gru 16:33
ysiulec: A ten potworek?

obiecuję, ostatni.
| | x3 | | y | |
2 log |
| − 3 log x2z = 2 log ( |
| )−1 − 5 log z |
| | y | | z | |
27 gru 21:05
toja:
Prościej .... tak:
L=P dla x,y,z >0
27 gru 21:19
toja:
| | x6 | | 1 | | 1 | |
L= log |
| * |
| = log |
| |
| | y2 | | x6*z3 | | y2*z3 | |
| | z2 | | 1 | | 1 | |
P= log |
| * |
| = log |
| |
| | y2 | | z5 | | y2*z3 | |
27 gru 21:32
ann: gdy zrozumiałam sposób rozwiązywania pierwszego przykładu, reszta poszła już z górki. trzeba po
prostu korzystać z twierdzeń o logarytmach (btw, które mamy na maturach w tablicach
matematycznych, także wszystko jest pod ręką):
1. log a − log b = log a/b
2. log a * log b = log a*b
3. log a
b = b*loga
i tak skracać obie strony, by doprowadzić każdą z nich do jak najprostszej postaci.
L=log x
6/y
2 − log x
6z
3 = log x
6/y
2 // x
6z
3 = log x
6/y
2 * 1/x
6z
3 (x
6 się skracają)
= log1/y
2z
3 = −log y
2z
3
(podwójny ukośnik oznacza tu tą najważniejszą kreskę ułamkową)
P=log z
2/y
2 − log z
5 = log z
2/y
2 * 1/z
5 (z
5 rozkładamy na z
2 * z
3, i z
2 się skracają)
= log1/y
2z
3 = −log y
2z
3
z tego wynika, że L=P
powodzenia
27 gru 21:52
ann: widzę, że ktoś mnie ubiegł

No to masz rozwinięcie
27 gru 21:54