matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomóżcie
asia:
Dłuższa z podstaw trapezu prostokątnego ma długość 6. Promień okręgu wpisanego jest równy 1. Oblicz długość drugiej podstawy .
23 maj 17:09
Basia:
y=|AB|−r=5 tr.AES ~ tr.SFD
AE
SF
=
ES
FD
y
r
=
r
x
y=
1
x
x*y=1 x*5=1 x=
1
5
|CD|=r+x=1+
1
5
=
6
5
23 maj 22:19