proszę o pomoc
izz: oblicz granicę funkcji:
1) lim x→0 e√x−1 / 2√x−x√x
2) lim x→0 sin3x / πx−1
3) lim x→0 x2 arc ctg(1/x)
4) lim x→1 2−√3x+1 / 1−x
23 maj 17:00
Basia:
napisz to porządnie; przecież nie wiadomo co to jest
np. w 1) może być
ale może też być
mniemam, że student(ka) potrafi sobie przeczytać jak się piszę ułamki
instrukcja jest obok w
Kliknij po więcej przykładów
23 maj 17:56
izz: | | ep{x}−1 | |
1) lim x→0 |
| w tym przykładzie ta 2 opcja (coś mi się psuje ) |
| | 2√x−x√x | |
| | 1 | |
3) lim x→0 x2 arc ctg( |
| ) |
| | x | |
przepraszam za zamieszanie
23 maj 18:13
Basia:
tam po
e powinno być tak (bez spacji):
{ p { x } }
we wszystkich tych przykładach trzeba zastosować tw.de l'Hospitala
| | e√x−1 | |
limx→0 |
| = |
| | 2x1/2−x*x1/2 | |
| | e√x−1 | |
limx→0 |
| = na mocy tw.de l'H. |
| | 2x1/2−x3/2 | |
| | | |
limx→0 |
| = |
| | 2*12*x−1/2−32*x1/2 | |
| | e√x | |
limx→0 |
| = |
| | 2x1/2*(x−1/2−32*x1/2) | |
| | e√x | | e√x | |
limx→0 |
| = |
| = |
| | 2*x0−3*x1 | | 2−3x | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 3*cos3x | | 3*cos0 | | 3 | |
limx→0 |
| = |
| = |
| |
| | πx*lnπ | | π0*lnπ | | lnπ | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lim
x→0 x
2*arcctg
1x =
| | 1 | | x3 | |
limx→0 − |
| * |
| |
| | x2(1+x2) | | 2 | |
23 maj 19:08
Basia:
trzeci po prostu dokończ, czwarty identycznie jak 1) i 2)
23 maj 19:10