POMOCY!!
banan ;D: 1. W trapezie równoramiennym o wysokości 8 cm i krótszej podstawie równej 4 cm odcinek łączący
środki ramion ma długość 6 cm. Oblicz miarę katą, jaki tworzy przekątna trapezu z jego
podstawą. POMOCY

2. W równoległoboku o bokach długości 10 cm i 30 cm krótsza przekątna tworzy z jednym z bokiem
kąt 90*. Oblicz miary kątów równoległoboku.
23 maj 16:52
banan ;D: znajdzie się ktoś kto będzie chciał mi pomóc?
23 maj 16:56
Kalhiri:

Własność trapezu:
| suma dł. podstaw trapezu | |
| = prosta łącząca środki boków trapezu
|
| 2 | |
czyli dłuższa podstawa mierzy:
x = 8
Zauważ, że prowadząc przekątną w trapezie razem z wysokością utworzył się nam trójkąt
prostokątny.
Szukamy kąta α
tgα = 8:6 ≈ 1,33
α ≈ 53
o
23 maj 17:08
banan ;D: Rozwiąż trójkąt prostokątny jeśli długość przeciwprostokątnej jest równa 15 cm, a jeden z kątów
ma miarę 35*.
23 maj 17:15
Kalhiri:

sinα = 10:30 ≈ 0,33
α ≈ 19
o
czyli kąty rozwarte mają po: 90
o + 19
o = 109
o
kąty ostre: 180
o − 109
o = 71
o
23 maj 17:19
Kalhiri:

α = 35
o
sin35
o ≈ 0,57
sinα = x : 15
0,57 = x : 15
x = 15 * 0,57
x = 8,55
myślę, że z obliczeniem y już sobie poradzisz. możesz skorzystać z f. trygonometrycznych lub z
twierdzenia Pitagorasa.
pozdrawiam.
23 maj 17:25
banan ;D: dzięki wilekieeeeee!

wyliczyłam z Pitagorasa.
23 maj 17:32