pls
mateos133: zad 1
Narysuj przekrój sześcianu o krawędzi 4 cm zawierające przekątne ścian równoległych sześcianu .
Oblicz pole tego przekroju.
zad 2
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym narysuj przekrój tak , aby zawierał sie w płaszczyźnie
a) które zawiera dwa krawędzie boczne nie należącej do tej samej ściany
b) dzielącej ten ostrosłup na dwie równe części , ale nie zawierającej przekątnej podstawy
c) równoległej do jednej ze ścian bocznych ostrosłupa
23 maj 16:49
Basia:
za chwilkę, no za jakieś 15 minut
23 maj 17:19
mateos133: ok
23 maj 17:19
Basia:

jeżeli weźmiesz BC
musisz wziąć też AH, bo proste BC i DE są skośne i nie da się przez
nie przeprowadzić płaszczyzny
masz więc prostokąt o bokach |AB|=|GH|=a=4 i |BC|=|AH|=d
gdzie d jest przekątną kwadratu o boku a=4
stąd d=a
√2=4
√2
P
ABGH=a*d=4*4
√2=16
√2
23 maj 17:30
Basia:

niebieski trójkąt to przekrój do (a)
zielony trapez równoramienny to (c)
(b) na drugim rysunku
23 maj 17:39
Basia:

jeżeli mają powstać ostrosłupy przystające i płaszczyzna nie może zawierać przekątnej podstawy
to
musi zawierać odcinek łączący środki boków podstawy (przeciwległych) i wierzchołek
ostrosłupa
23 maj 17:43
mateos133: dzikęki
23 maj 19:03