Oblicz długości boków trójkąta.
Race, Bruce & Coroner: W trójkąt równoramienny ABC, w którym |AC| = |BC|, |∡C| = 120*, wpisano okrąg, którego promień
ma długość 3cm. Oblicz długości boków trójkąta.
23 maj 16:18
Race, Bruce & Coroner: Mogę liczyć na pomoc?
23 maj 19:30
Basia:

2α=120 ⇒ α=60 ⇒ β=30
z tr.CDA
√3(x+y)=2y
√3x+
√3y=2y
√3x=y(2−
√3)
z tr.CES
x=r*ctgα
y(2−
√3)=
√3*
√3 = 3
| | 3 | | 3(2+√3) | |
y= |
| = |
| = 3(2+√3)=6+3√3 |
| | 2−√3 | | 4−3 | |
|AB| = 2y
|AC|=|BC|=x+y
dokończ obliczenia
23 maj 20:06