zadnie z ciągów
Susana : masz dany ciąg o wzorze ogólnym
a)zbadaj monotoniczność ciągu
b)oblicz a
2 , a
n+2 , a
2n
c)zbadaj czy ciąg jest arytmetyczny
23 maj 16:12
Kalhiri:
| | n+2 | | n+1 | | (n+2)*(n+3) − (n+1)*(n+4) | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| = |
| | n+4 | | n+3 | | (n+3)*(n+4) | |
Dla n ∊ N
+
a
n+1 − a
n > 0, zatem ciąg jest rosnący
c) własność ciągu arytmetycznego:
a
n, a
n+1 i a
n+2 masz obliczone. Podstaw i sprawdź czy równanie się zgadza.
23 maj 16:51
Susana: ale za an−1 co mam podstawić ?
23 maj 17:11
Susana: nie umiem tego policzyć. prosze o pomoc jednak w dalszej czesci zadania
23 maj 18:13
bogumill2: wytłumacze ci to na przykładzie wybierasz np 3 wyraz ciągu czyli a3 (n=3)
wyraz an−1 to a2 ponieważ 3−1 równa się 2
wyraz an+1 to a4 ponieważ 3+1 równa się 4
liczysz więc 2 i 4 wyraz ciagu a następnie podstawiasz pod wzór podany przez kalhiri i
otrzymujesz 3 wyraz ciagu jeśli pomiędzy nimi jest stała różniaca to ciąg jest geometryczny
23 maj 19:17
Susana: dziekuje

teraz już wiem jak to zrobić
23 maj 20:40