Gustlik: 3x
3−x
2−x−1≤0
Pierwiastkami mogą być podzielniki wyrazu wolnego, czyli Z={+−1}
Schemat Hornera:
3 −1 −1 −1
1 3 2 1 0 ←
1 jest pierwiastkiem
Otrzymuję (x−
1)
(3x2+2x+1)≤0
Δ=2*2−4*3*1=4−12=−8 ← funkcja kwadratowa nie ma pierwioastków, zatem jest tylko 1 pierwiastek
x=1
/
/
−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−−
− /1
/
Odp: x€<−∞, 1)
x
3−x
2−3x−1≥0
Podzielniki to Z={+−1}
Schemat Hornera:
1 −1 −3 −1
1 1 0 −3 −4 ← W(1)=−4, szukam dalej:
−1 1 −2 −1 0 ←
−1 jest pierwiastkiem
(x+
1)
(x2−2x−1)≥0
Δ=(−2)
2−4*1*(−1)=4+4=8
√Δ=
√8=2
√2
x
2=1+
√2≈2,41
Przybliżone wartosci obliczam w celu ustalenia połozenia tych pierwiastków na osi.
Mamy pierwiastki:
x=−1, x=1−
√2, x=1+
√2
−−−−−−−
/ \ /
/ + \ / +
−−−−−−−|−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−
−1 1−
√2 1+
√2
/ \ /
/ \ /
−−−−−−
Odp: x€<−1, 1−
√2>U<1+
√2, +∞)