Dla jakich wartości x liczby:...
Susana : dla jakich wartości x ,liczby: x2+1, 5x−2, 2x2+x+1 tworza w podanej kolejnosci ciag
arytmetyczny ?
23 maj 15:52
Susana: wiem ,że musze użyć wzoru na własność funkcji arytmetycznej. ALe nie potrafie wyznaczyć x jeśli
jest on do kwadratu. Prosze o pomoc
23 maj 17:36
Kalhiri: a
1 = x
2 + 1
a
2 = 5x −2
a
3 = 2x
2 + x + 1
zatem:
a
3 − a
2 = a
2 − a
1
jeżeli to równanie okaże się prawidłowe to podane liczby będą tworzyły ciąg aryt.
obliczasz:
2x
2 + x + 1 − (5x −2) = 5x − 2 − (x
2 + 1)
2x
2 − 4x + 3 = −x
2 + 5x − 3 | przenosisz wszystko na jedną stronę
3x
2 − 9x + 6 = 0
teraz traktujesz to jako f. kwadratową, wyliczasz deltę i pierwiastki:
Δ = 81 − 72 = 9
√Δ = 3
Dla x = 1 lub x = 2 dany ciąg jest ciągiem arytmetycznym.
23 maj 17:47