wrrrrrrrrr: 1. rozwiąż nierówność f(x+1)≤g(3x-1)
2. sprawdż czy funkcja f jest parzysta lub nie parzysta (zapomniałam jak to się robi)
pomóżcie

f(x)= x
2/x
4-1
3. wykres funkcji g otrzymano przesuwając wykres pewnej funkcji postaci f(x)=a/x o vektor
v wyznacz a i v (wektor) jeśli
g(x)= 1/x-5 +3
(tylko powiedzcie co i jak robicie

)
5.sprowadż wyrazenie do najprostszej postaci wiedzac ze x∈ (1;3)
a) |x| b) |x-8|
zapomnialam wiem ze niby proste ale nbie pamietam
14 gru 16:02
Basia:
1. a jakie to funkcje? te które opisujesz dalej?
2. funkcja jest parzysta jeżeli f(-x)=f(x)
3. jak powiem "jak" to już rozwiążę
a=1
v=[-5;3]
ogólnie: v[w;z]
g(x)=f(x-w)+z
5. x∈(1,3) ⇒ x>0 ⇒ |x|=x
x∈(1,3) ⇒ 1<x<3 ⇒ 1-8<x-8<3-8 ⇒ -7<x-8<-5 ⇒x-8<0 ⇒ |x-8|=-(x-8)=-x+8
14 gru 17:10
wrrrrrrrrr: funkcje to f(x)= x2+3x g(x) = 2x+6
14 gru 18:02
wrrrrrrrrr: a jak zrobic z ta funkcje nieparzysta czy tez parzysta

yyyy
14 gru 18:04
Basia:
ad parzysta
obliczyć f(-x) czyli wstawić -x w miejsce x i sprawdzić czy to co wyszło jest równe f(x)
dla ułatwienia zdradzę, że jest parzysta
14 gru 18:17
Basia:
f(x+1)≤g(3x-1)
f(x)= x2+3x g(x) = 2x+6
obliczamy f(x+1)=(x+1)2+3(x+1)=x2+2x+1+3x+3=x2+5x+4
g(3x-1)=2(3x-1)+6=6x-2+6=6x+4
i rozwiązujemy nierówność
x2+5x+4≤6x+4
x2-x≤0
x(x-1)≤0
to już potrafisz?
14 gru 18:20
wrrrrrrrrr: tak to juz tak dziekowka

a co z wektorami bo tez nie kumam..... bo tam jest 1/(podzielić) x-1 i do wszysktiego
+3
14 gru 18:27
wrrrrrrrrr: bo x=0 lub x= 1 i funkcja do gory czyli x∈ <0;1>
14 gru 18:31
wrrrrrrrrr: znaczy x∈ (-∞;0> i <1;+∞)
14 gru 18:32
wrrrrrrrrr: nie to pierwsze sorki
14 gru 18:33
wrrrrrrrrr: jestem tepa nie rozumiem tej parzystosci i wektorów

z parzystosci mam jeszcze
przykład x
3/x
2-1
14 gru 18:35
wrrrrrrrrr: parzystosc rozumim juz teraz tylko wektorki dziekuje basia
14 gru 18:42
Basia:
f(x)= x2/x4-1
f(-x)=(-x)2 / [ (-x)4-1]= x2/(x4-1)=f(x) parzysta
drugą spróbuj sam jest nieparzysta tzn: f(-x)=-f(x)
przesuwamy wykres funkcji f(x)=1/x o wektor v=[1,3]
g(x)=f(x-1)+3=1/(x-1)+3
już dokładniej tutaj tego nie wyjaśnię
14 gru 18:44