wiem ze to nie forum chemiczne ale nie wiem jak zrobic zadanka na kolokwium
Kali: Analizując ponizsze równanie podaj co najmniej 2 sposoby zwiększenia wydajnosci reakcji:
2C2H6+7O2 = 4CO2+6H2O ΔH<0
W temperaturze T stężeniowa stała równowagi reakcji opisanej rownaniem:
X+Y ←→ 2Z
jest równa 2 w tej temperaturze równowagowe stężenie reagrnta Z jest równe?
Podaj zaleznosc ogólną i przyblizoną zmiany entropii z temperaturą
23 maj 14:53
Mateusz: zad 1 co najmniej 2 korzystam z reguły Przekory i ma co najmniej 2 np Obnizenie cisnienia w
układzie bo zachodzi reakcja dla ktorej V
substratu<V
produktu albo ochłodzenie układu bo
ta reakcja jest egzotermiczna o czym swiadczy podana wartosc entalpi ΔH
zad 2 zapisuje wzor na stężeniowa stałą równowagi reakcji
| | Z2 | | Z2 | |
K = |
| => 2 = |
| pozbywam sie ułamka
|
| | X+Y | | X*Y | |
otrzymuje 2XY = Z
2 obustronnie
√
Z =
√2[X]*[Y]
zad 3 nie bede wyprowadzał tych zaleznosci bo troche robotki przy tym jest całki rozniczki

zwłaszcza ze w zadaniu masz podac te wzory a wiec
T
1
| | Cp(T) | | ΔHprzem,i | |
Wzór ogólny S(T) = S(T0) + ∫ |
| dT+ ∑ |
|
|
| | T | | Tprzem,i | |
T
0
T
1 i T
2 są nad symbolem całki
| | T1 | |
Natomiast przyblizenie wyniesie ΔS = Cp ln |
| |
| | T0 | |
23 maj 15:11
Mateusz: poprawka w zapisie K = UZ2}{X*Y} zamiast X+Y
23 maj 15:13
23 maj 15:13