Znaleźć rozwiązanie ogólne równania
kamil:
23 maj 14:43
kamil: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego przykładu.
24 maj 09:04
Basia:
przez rozdzielenie zmiennych
| | ey | | 2x | |
∫ |
| dy = ∫ |
| dx |
| | ey+1 | | 1+x2 | |
t=e
y+1
dt = e
y dy
Y=∫
1t dt = ln|t|=ln|e
y+1| = ln(e
y+1)
t=1+x
2
dt = 2x dx
X=∫
1t dt = ln|t|=ln|1+x
2|=ln(1+x
2)
ln(e
y+1)=ln(1+x
2)+C
e
y+1=(1+x
2)*e
C
e
y = (1+x
2)*e
C−1 = e
C*x
2+(e
C−1)
y = ln(e
C*x
2+e
C−1)
24 maj 10:26
kamil: Bardzo dziękuję
1 cze 10:14
;p: lol co to jest?
1 cze 10:16
;p: kamil studia?
1 cze 10:16
Basia:
1. długo by trzeba tłumaczyć "po co to jest"
2. na pewno studia
1 cze 16:36
Basia:
A źle przeczytałam pytanie.
To jest równanie różniczkowe zwyczajne.
1 cze 18:00
;p: o kurcze
1 cze 20:43
;p: ciekawe...
1 cze 20:43
Amaz: takie rzeczy to dopiero na drugim roku
1 cze 20:50
Jack: ja mam na III taki przedmiot, choć te równania o rozdzielonych zmiennych akurat miałem na I
roku.
1 cze 20:53
Amaz: na jakim przedmiocie to miales na 1 roku?
1 cze 20:55
Jack: na analzie II − miałem też m.in. miary, σ−algebry. Potem moi znajomi się dziwili bo mieli to na
II roku
1 cze 21:02
;p: lol to wyglada masakrycznie
1 cze 21:16
Jack: nie takie trudne a nawet fajne
1 cze 21:17
;p: nie wiem o co chodzi za bardzo jak to analizuje
1 cze 21:21
Jack: nic dziwnego, ale nie załamuj się

Jest kilkanaście takich sposóbów na takie równania... i
tyle. Potem dochodzą mniej rachunkowe zadania i wszystko staje się znacznie prostsze...
1 cze 21:24
;p: haha nie zalamuje sie bede probowala to rozwalic w najblizszym czasie jutro poczytam
1 cze 21:35
Basia:
A mnie tego uczyli w klasie maturalnej !
Na zajęciach fakultatywnych, ale jednak w liceum !
No to teraz zgadujcie czego od nas wymagano na studiach !
1 cze 22:30
Eta:

....... "święta prawda"
1 cze 22:52
;p: no niestety teraz material jest okrojony heh,ale mamy 3 lata w liceum nie 4
2 cze 10:35
Basia:
posty, w których się coś dopisze wracają na swoje miejsce
2 cze 13:11
Basia:
ale 12 w sumie, tak samo jak my
gimnazja (z drobnymi wyjątkami) nic Wam po prostu nie dają
w średniej nauczyciele robią wszystko od początku i nawet na ten tragicznie okrojony
program czasu im brakuje
tylko w elitarnych liceach, które przyjmują uczniów po elitarnych gimnazjach (a i to nie
wszystkich) można sobie pozwolić na realizacją treści pozaprogramowych (czytaj "naszego"
starego programu)
czasem nauczyciele to robią, tacy z 30−letnim stażem pracy
3 cze 11:57