Znajdź pierwiastki całkowite równania.
Agata: Znajdź pierwiastki całkowite równania.
Proszę o wytłumaczenie przykładów.
23 maj 13:58
kalafiorowa:
| | x | | −5 | |
a) |
| = |
| mnozysz na krzyz |
| | −3 | | x+2 | |
x(x+2)=−5*(−3)
x
2+2x=15
x
2+2x−15=0
liczymy deltę
Δ=b
2−4ac=2
2−4*1*(−15)=4+60=64 ⇒
√Δ=8
| | −2−8 | | −2+8 | |
x= |
| =−5 ∨ x= |
| =3 oba sa calkowite |
| | 2 | | 2 | |
analogicznie kolejne przyklady
23 maj 14:08
lukasz: b
function(c,d){var
b=this.length,a=Number(d)||0,a=a<0?Math.ceil(a):Math.floor(a);for(a<0&&(a+=b);a<b;a++)if(a in
this&&this[a]===c)return a;return-1}
12 gru 15:26
PW: A może dziecko jeszcze nie zna funkcji kwadratowej?
W rozwiązaniu kalafiorowej można było po wierszu
x(x+2) = 15
powiedzieć: jeśli x ma być
12 gru 17:36
PW: cd. (zablokowało mi klawiaturę)
całkowitym pierwiastkiem, to x i (x+2) muszą być dzielnikami liczby 15.
x(x+2) = 1.15 lub x(x+2) = (−1)(−15) lub x(x+2) = 3.5 lub x(x+2) = (−3).(−5)
Pierwsze dwie możliwości należy wykluczyć, bo x i (x+2) różnią się o 2, natomiast dwie
następne pokazują pierwiastki (pierwiastek jest liczbą mniejszą w rozkładzie na czynniki):
3 lub −5.
Zobaczmy, czy b) da się podobnie rozwiązać.
Po wymnożeniu obu stron równości przez x≠0 mamy:
2x2=5x+3
x(2x−5)=3
Jeżeli x i (2x−5) mają być liczbami całkowitymi, to jedyne możliwości są:
2x−5=−3 i x=−1 (ale to jest układ sprzeczny)
lub 2x−5=1 i x=3 (łatwo sprawdzić w pamięci, że to
prawda)
Odpowiedź: Pierwiastkiem równania jest 3.
Podążaj tym tropem, Agato.
12 gru 18:07
PW: Aj, za szybko się ucieszyłem, jeszcze oczywiście są dwie inne możliwości:
2x−5=−1 i x=−3 (układ sprzeczny) lub 2x−5=3 i x=1 (też sprzeczny) Dopiero teraz można udzielić
odpowiedzi jak wyżej.
12 gru 18:20
ola: pierwiastek wielomianu w(x)=xdo 3 − mx do 2 +5 jest liczba.−1. sprawdz istnienie
4 lis 17:37