altaeir: napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A, B, C, jesli :
a)A(1 , 5), B(8 , -2), C(9 , 1)
14 gru 16:00
altaeir: na początku próbowałem ułożyć układ równań (korzystając z wzoru x
2 + y
2 - 2ax - 2by + c
= 0)
podstawiając pod odpowiednie niewiadome liczby ze współrzędnych punktów,po tym wszystkim
otrzymałem układ 3 równań które chciałem ze sobą przyrównać ale niektóre niewiadome nie
skrócą się ze sobą.Co robić
14 gru 16:12
gaga:
równanie okręgu
x
2 +y
2 -2ax -2by+c=0
wstawiajac współrzędne punktów otrzymasz
układ trzech równań z a b c
dla A( 1,5) za x= 1 y= 5 otrzymasz jedno równanie
i pozostałe podobnie
równanie tego okręgu możesz też zapisać w postaci kanonicznej( środkowej)
gdzie S(a,b) r
2 = a
2 +b
2 - c gdzie a
2 +b
2 - c >0
dasz radę powodzenia jakcoś to pisz to Ci sprawdzę
14 gru 16:15
gaga:
noooo

i tak trzeba

może pomyliłeś się w obliczeniach

zaraz przeliczę
14 gru 16:16
gaga:
Nooo nie ciekawe wyniki wychodzą

choć i takie też mogą być

może pomyliłeś współrzedne punktów sprawdź!
14 gru 16:32
altaeir: współrzędne do tego przykładu wpisałem dobrze.pierwszy przykład( A(-1,0), B(7,0) , C(0,1)
)wyszedł mi dobrze ale ten przykład i inne nie wychodziły.jeden z innych przykładów to
A(1,3), B(5,1), C(4,4).
w odpowiedziach wynik do przykładu który napisałem jako pierwszy to: (x-4)2 + (y-1)2 =
25
14 gru 17:14
gaga: No i sprawdzajasie te punkty

czyli musi tak być

za chwilę policze na spoko ok?
14 gru 17:19
altaeir: te punkty dobrze ci podałem,te następne to po prostu inne przykłady
14 gru 17:25
altaeir: metoda wydaje się dobra, może autorzy zbioru źle podali punkty albo odpowiedź.
14 gru 17:27
gaga: no jest ok! pomyliłam znak

pierwsze równanie
2a+10b - c=26
16a -4b - c=68
18a +2b - c=82 po podstawieniu za c= 2a+10b - 26
do drugiego i trzeciego
a -b=3 czyli a= 3+ b to c = 12b - 20
po nastepnym podst. otrzymasz
b=1 więc c= - 8 a = 4 czyli r
2= 16+1 +8= 25
równanieokręgu (x-4)
2 +(x-1)
2 = 25
pozostałe podobnie tylko trzeba uważać przy liczeniu
14 gru 17:40
gaga:
Przy takich układach łatwo o pomyłke ,
bo sposób rozwiązywania jest prawidłowy

wymaga uwagi i cierpliwości
14 gru 17:43
altaeir: dziękuję za pomoc ,mam pytanie czy możesz zerknąć na zadanko w którym trzeba napisać
równanie okręgu stycznego do osi obu współrzędnych?
14 gru 18:06
gaga: Nie wiem gdzie go masz
14 gru 18:11
altaeir: jest trochę wyżej od zadania hausha jego zadanie łatwo zobaczysz ponieważ ma trzy duże
wykrzykniki po prostu przewiń stronkę do dołu
14 gru 18:44
altaeir: gaga jedno pytanko do którego równania mam podstawić c=12b - 20
14 gru 18:53
babi: napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A(1,1) B(2,4) C(5,3)
24 wrz 17:05