Dla każdej z funkcji określonych poniżej za pomocą tabelki ustal :
gladys: Dla każdej z funkcji określonych poniżej za pomocą tabelki ustal :
a) dziedzinę
b) zbiór wartości funkcji
c) wartości najmniejszą i największą
d) wartość dla argumentu 1
e) dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartość 2
f) miejsca zerowe funkcji
g) dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie.
x | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
f(x) | 1 | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
x | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
g(x) | −3 | 5 | 0 | 1 | 2 | 0 |
x | −3 | −2 | −1 | 0 | 1 | 2 | 3
h(x) | −2 | 1 | −2 | 0 | 2 | −1 | 2
x | 10 | 12 | 14 | 16 | 18 | 20 |
s(x) | 0 | 2 | 4 | 6 | 8 | 0 |
23 maj 11:28
robinka: a)
D={x w tabelce}
b)ZBW={f(x) w tabelce}
c)0 min
4max
d) x=1>y=1 odczytujesz z tabelki
e) y=2>x=0
f)Mz=2
g)x={1,2,3,4,5,6}
dla reszty robisz podobnie
23 maj 11:49
gladys: nie rozumiem ..
23 maj 11:56
gladys: Halloo

?
23 maj 14:51
23 maj 18:05
robinka: czego? wszystko wyczytujesz z tablic
dziedzina odpowiada argumentom czyli wierszowi odpowiadającym x
D={1,2,3,4,5,6}
zbiór wartości =f(x)={0,1,2,3,4}
23 maj 19:18