lukas: Czy istnieje funkcja, której pierwsza pochodna jest większa od zera w całej dziedzinie,
ale funkcja nie jest rosną w całej dziedzinie?
Jeżeli taka funkcja istnieje - podaj przykład wraz z uzasadnieniem, jeżeli nie istnieje -
napisz dlaczego.
14 gru 15:55
Basia:
tak, np. taka
f(x)= x+2n+1 w przedziałach <-2n-2;-2n) gdzie n∈N
f(x)= x-2n+1 w przedziałach <2n,2n+2) gdzie n∈N
to będą takie "kawałki" wykresu funkcji g(x)=x z przedziału <0,2) poprzesuwane w prawo i
lewo o 2,4,6...... (w prawo) -2,-4,-6............. (w lewo)
narysuj to sobie; inaczej nie zrozumiesz
14 gru 16:29
lukas: dzieki
14 gru 16:30
Basia:
Lukas, te przedziały mają być otwarte a dziedziną ma być zbiór R-{2n; -2n : n∈N}
W przeciwnym wypadku pochodna nie będzie dodatnia w całej dziedzinie, bo w punktach
-2n,2n ta funkcja nie jest różniczkowalna (granica lewostronna#prawostronnej)
Prostszym przykładem jest f(x)=|x| ale określona na R-{0} (bo w 0 nie jest
różniczkowalna).
Nie ma natomiast funkcji, która byłaby określona w całym R i różniczkowalna w całym R
i spełniała podane warunki.
15 gru 14:22
Basia:
Jeszcze uogólnienie:
Czy istnieje funkcja, której pierwsza pochodna jest większa od zera w całej dziedzinie,
ale funkcja nie jest rosną w całej dziedzinie?
nie istnieje taka funkcja ciągła; nieciagłe jak pokazałam na przykładach istnieją, bo |x|
jeżeli jej dziedzinę ograniczymy do R\{0} też przestaje być ciągła w p-cie 0
15 gru 21:14