Funkcja określona jest w następujących sposób :
Każdej dodatniej liczbie naturalnej przyporządkowujemy jej odwrotność.
a) Jaką wartość przyjmuje funkcja dla argumentu 52?
b) Dla jakiego argumentu funkcja przyjmuje wartość 0,01?
c) Czy funkcja przyjmuje wartość 1,5?
d) Utwórz tabelkę funkcji dla jednocyfrowych dodatnich liczb naturalnych.
e) Na podstawie tabeli z punktu d) sporządź wykres funkcji.
f) Czy istnieje wartość najmniejsza lub największa tej funkcji?
g) Znajdź zbiór wartości tej funkcji.
? ? ? ?

| 1 | ||
odwrotnośc liczby a to | ||
| a |
| 1 | 1 | |||
1) a=52, | = | |||
| a | 52 |
| 1 | 1 | |||
2) a= | , | =100 | ||
| 100 | a |
| 1 | 3 | 2 | ||||
3) | = | , a=? −> a= | − nie, bo to nie nalezy do N | |||
| a | 2 | 3 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
y | 1 | | | | | | | | | | | | | | | | | | ||||||||
| 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
6) nie, nie, bo funkcja ciągle maleje
7) Naturalne dodatnie
np