matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zapisanie warunku w postaci sumy (sigma)
Madzia:
Proszę o pomoc w zapisaniu podanego warunku w postaci sumy ∑:
1
1
1
1
+
+
+ ... +
> 1
n+1
n+2
n+3
3n+1
(dla n≥1 , gdzie n − liczba naturalna) Bardzo proszę o pomoc
22 maj 22:53
Lucyna:
1
∑
3
n
i
=
1
i+1
22 maj 23:43
Lucyna:
brr tam powinno być od i=n do i=3n nie od 1
22 maj 23:44
paziówna:
1
1
1
+
+ ... +
> 1
n+1
n+2
3n+1
1
1
1
+
+ ... +
> 1
n+1
n+2
n + 2n + 1
2n+1
1
∑
n + i
i=1
23 maj 02:07
Madzia:
Bardzo dziękuję za pomoc!
23 maj 13:16