matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granicę ciągu
mika:
√
4n
2
+5n−7
−2n
22 maj 21:59
Eta:
(
√
4n
2
+5n−7
−2n)(
√
4n
2
+5n−7
+2n)
a
n
=
√
4n
2
+5n −7
+2n
5n −7
a
n
=
2n(
√
1+
5
4n
−
7
4n
2
+1)
n(5−
7
n
)
a
n
=
2n(
√
1+
5
4n
−
7
4n
2
+1)
5
5
n→∞ lima
n
=
=
2*2
4
22 maj 22:52