Zadanie 1 Wyznacz wartość funkcji trygonometrycznych
sin alfa
cos alfa
tg alfa
ctg alfa
zadanie 2
wiedząc że ctg alfa=1 oblicz wartość pozostałych funkcji
sory
| √2 | ||
ctgα=1 ⇒ α=45 ⇒ sinα=cosα= | i tgα=1 | |
| 2 |
| a | √5 | |||
sinα= | = | |||
| c | 3 |
| b | 2 | |||
cosα= | = | |||
| c | 3 |
| a | √5 | |||
tgα= | = | |||
| b | 2 |
| b | 2 | 2√5 | ||||
ctgα= | = | = | ||||
| a | √5 | 5 |
ctgα=ba
ba=1
b=a
tgα=ab=aa=1
c2=a2+b2=a2+a2=2a2
c = √2a2=a√2
| a | a | 1 | √2 | |||||
sinα= | = | = | = | |||||
| c | a√2 | √2 | 2 |
| b | a | √2 | ||||
cosα= | = | = | ||||
| c | c | 2 |
zadanie kolejne
| 2 | ||
dla tg alfa | oblicz 2 sin alfa cos alfa | |
| 3 |
| sinα | 2 | ||
= | |||
| cosα | 3 |
| 3 | 3√13 | |||
cosα= | = | |||
| √13 | 13 |
| 2√13 | ||
sinα= | ||
| 13 |
| 3 | 3√13 | |||
cosα= − | = − | |||
| √13 | 13 |
| 2√13 | ||
sinα= − | ||
| 13 |
| 1 | 3 | |||
ctgα= | = | |||
| tgα | 2 |