wielomiany
kokardka: Reszta dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=x3−1 jest trójmianem kwadratowym
R(x)=3x2 −3x −1. Wyznacz reszte dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x−1).
proszę o pomoc.
22 maj 16:53
żelka:
22 maj 18:22
Basia:
W(x)=(x3−1)*Q(x)+R(x)
W(1)=0*Q(x)+3−3−1=−1
W(x)=(x−1)(x2+x+1)*Q(x)+R(x)
R(x)=3x2−3x−1=3x(x−1)−1
W(x)=(x−1)(x2+x+1)*Q(x)+3x(x−1)−1=
(x−1)[ (x2+x+1)*Q(x)+3x ] −1
czyli szukana reszta = −1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
albo prościej
W(x)=(x3−1)*Q(x)+R(x)
W(1)=0*Q(x)+R(1)=R(1)=3−3−1=−1
reszta z dzielenia przez x−1 to też W(1) czyli −1
22 maj 18:23
Basia:
oczywiście dlatego, że reszta z dzielenia przez x−1 może już być tylko liczbą (uczenie
wielomianem stopnia zero = jednomian stopnia 0 = liczba)
22 maj 18:25
kokardka: dziękuję : ) , tym sposobem "prościej" zrozumiałam : ) − > wynik to "−2" ..ale sprawdziłam i to
kwestia pomyłki w obliczeniach..za wyjaśnienie dziękuję !
22 maj 18:36