Dla jakich wartości parametru m równanie ma jedno rozwiązanie?
POMOCY: Dla jakich wartości parametru m równanie ma jedno rozwiązanie?
mx2−(2m+1)x−m+2=0
22 maj 16:26
Iwona: jest to rownanie kwadratowe, rownnaie to ma jedno rozw gdy Δ=0
obliczmy Δ
Δ=(−(2m+1))2−4*m*(−m+2)=4m2+4m+1+4m2−8=8m2+4m−7
zatem
8m2+4m−7=0
Δ1=16+224=240
√Δ1=√240=4√15
m1=−4−4√1516=−1−√154 lub m2=−1+√154
22 maj 19:48
Basia:
1. źle policzyłaś Δ
2. a gdzie przypadek m=0 ?
22 maj 21:31
22 maj 21:32
Gustlik: Dla jakich wartości parametru m równanie ma jedno rozwiązanie?
mx2−(2m+1)x−m+2=0
1) m=0, bo jedno rozwiązanie moze mieć równanie liniowe,
2) Δ=0
ad 1) Sprawdzam, co dzieje się z tym równaniem przy m=0, bo równanie liniowe może mieć 1
rozwiązanie, ale też może mieć ich nieskończenie wiele (r. tożsamościowe) lub brak (r.
sprzeczne):
0x2−(2*0+1)x−0+2=0
−x+2=0
−x=−2
x=2
Czyli dla m=0 jest jedno rozwiązanie
ad 2) Sprawdzam drugie założenie, czyli Δ=0:
mx2−(2m+1)x−m+2=0
Δ=[−(2m+1)]2−4*m*(−m+2)=4m2+4m+1+4m2−8m=8m2−4m+1
Δ=0 <=> 8m2−4m+1=0
Δm=16−4*8*1=16−32=−16<o
brak rozwiązań
Czyli równanie ma 1 rozwiązanie dla m=0.
23 maj 00:19
Alutka: 2x2−3mx+4m=0 Dla jakich wartości parametru m równanie ma jedno rozwiązanie pomocy..
13 cze 20:05
JAPON1A: Δ = 9m
2 − 16m = 0
13 cze 20:10
JAPON1A: przepraszam
Δ = 9m2 − 32m
wiec m = 0 v m = 32/9
13 cze 20:11