rozkład wielomianów
KaMa: Proszę rozłóż na czynniki wielomiany:
a) 8x4−27x
b) x4−x3−2x2
c) 6x5+15x4−9x3
d) 3x5+12x3
e) −3x4+24x3−48x2
f) 4x3+12x2−x−3
Proszę o rozwiązanie i podanie obliczeń a nie tylko wyniku
Bede bardzo wdzięczna
22 maj 15:53
Basia:
8x4−27x = x(8x3−27) = x[ (2x)3−33 ] =
x(2x−3)[ (2x)2+2x*3+32 ] =
x(2x−3)(4x2+6x+9)
4x2+6x+9 już jest nierozkładalne bo Δ=36−4*4*9=36−4*36=−3*36<0
x4−x3−2x2= x2(x2−x−2)
y=x2−x−2
Δ=(−1)2−4*1*(−2)=1+8=9
√Δ=3
x1=1−32=−1
x2=1+32=2
x2−x−2=(x+1)(x−2)
x4−x3−2x2=x2(x+1)(x−2)
c,d,e tak samo
4x3+12x2−x−3=4x2(x+3)−(x+3)=(x+3)(4x2−1)=
(x+3)*[ (2x)2−12 ]=
(x+3)(2x−1)(2x+1)
22 maj 16:21