Kasiaa : Pomocy : Napisze mi ktos jakie trzeba po kolei wykonac przekształcenia, żeby otrzymać wykres :
f(x)=|log
3 |x +2|−2| ?
wiem że trzeba zaczynac od wewnątrz, ale nie wiem jak to poopisywac, bo bylam chora i nie było
mnie na lekcjach

Z gory dziekuję za pomoc
22 maj 14:36
Basia:
1.
narysować wykres y=log3x
2.
w przedziale <−2;+∞)
narysować wykres y=log3(x+2) czyli przesunąć (1) o wektor [−2,0]
3.
narysować wykres y=log3(−x)
symetryczny względem osi OY do (1)
4.
w przedziale (−∞,−2)
narysować wykres y=log3(−x−2) czyli przesunąć (3) o wektor [−2,0]
5.
(2) i (3) przesunąć o wektor [0,−2]
to będzie y=log3|x−2|−2
6.
to co znajdzie się pod osią OX odbić symetrycznie względem OX
i to już jest y=| log3|x−2|−2 |
22 maj 15:00