przedstaw w postaci kanonicznej i sporzadz jej wykres,rownania asymptot...
pomocy:):
3x−10
____
y= x−2
22 maj 14:30
ak1: Postać ogólna funkcji wymiernej
f(x)=ax+bcx+d
Asymptota pionowa
p=−dc
Asymptota pozioma
q=ac
Postać kanoniczna
f(x)=kx−p+q
gdzie k=bc−adc2
z wykresem chyba sobie poradzisz (tabelka)
22 maj 14:53
Basia:
3(x−2)=3x−6
3x−10=3x−6−4=3(x−2)−4
| | 3(x−2)−4 | | 3(x−2) | | 4 | |
f(x) = |
| = |
| − |
| = |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
| | −4 | |
1. rysujesz wykres y= |
| |
| | x | |
2. przesuwasz o wektor [2,3]
22 maj 15:09
pomocy: juz rozumiem i dziekuje za pomoc
22 maj 16:05