Kasiaa : Proszę o pomoc , Mam wyznaczyc dziedzinę funkcji. f(x)=
5log3(x
2−3x) .
Bardzo prosze o pomoc nie wiem zupełnie od czego zacząć, wytłumaczy ktoś mi zadanie ?
22 maj 14:30
Basia:
użyj symbolu dużego ułamka czyli U, bo to co napisałaś jest nieczytelne
22 maj 15:03
22 maj 15:44
Basia:
x
2−3x>0 (bo logarytmuje się tylko liczby dodatnie)
log
3(x
2−3x)≠0 (bo jest w mianowniku)
x
2−3x>0
x(x−3)>0
x∊(−
∞,0)∪(3,+
∞)
log
3(x
2−3x)≠0
x
2−3x≠3
0
x
2−3x≠1
x
2−3x−1≠0
Δ=(−3)
2−4*1*(−1) = 9+4=13
czyli trzeba go z przedziału (−
∞,0) wyrzucić
czyli też trzeba go wyrzucić z przedziału (3,+
∞)
| | 3−√13 | | 3−√13 | | 3+√13 | | 3+√13 | |
D = (−∞, |
| )∪( |
| ,0)∪(3, |
| )∪( |
| ,+∞) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
22 maj 15:52