wielomiany
kokardka: Liczba 2 jest miejscem zerowym wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu
przez wielomian P(x) =x2−3x+2, jeśli wiadomo,że w wyniku dzielenia wielomianu W(x) przez
dwumian (x−1)) otrzymujemy reszte 5.
czyli : W(x)=S(x)(x−1)+5 ... ale jak wykorzystac wiadomość o tym,że liczba 2 jest miejscem
zerowym?
22 maj 13:08
kokardka:
22 maj 13:26
Basia:
P(x)=x2−3x+2
Δ=(−3)2−4*1*2=9−8=1
√Δ=1
x1=3−12=1
x2=3+12=2
P(x)=(x−1)(x−2)
W(x) = P(x)*Q(x)+R(x) gdzie R(x)=ax+b
W(1)=0*Q(!)+R(1)
W(1)=R(1)
W(1)=S(1)*0+5=5
R(1)=5
−−−−−−−−−−−−
W(2)=0
W(2)=0*Q(2)+R(2)=R(2)
R(2)=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a*1+b=5
a*2+b=0
22 maj 13:31
kokardka: ok, dziekuje

chodzilo mi tylko o to :W(2)= 0 ... czy tak własnie to ma wygladać ; ) bo
mialam zanik. czyli wynik : R(x)= −5x+10

dziękuję !
22 maj 13:37