równanie
gimigis: mam taki układ równań:
a+b+c = 13
b
2 = a*c
umie ktoś w miarę nieskomplikowany sposób rozwiązać to zadanie
22 maj 12:18
Godzio:
a + c + b = 13
b
2 = a * c
a + c = 13 − b
| | 13 − b − 4 | |
b = |
| => b = 4,5 − 0,5b => 1,5b = 4,5 => b = 3 |
| | 2 | |
b
2 = a* c
a + c = 10
a * c = 9
a = 9, b = 3, c = 1
v
a = 1,b = 3 , c = 9
22 maj 12:24
gimigis: dzięki Godzio

siedzę jeszcze nad takim zadaniem:
Wstaw między liczby 5 i 30 dwie takie liczby,aby pierwsze trzy tworzyły ciąg geometryczny, a
ostatnie trzy ciąg arytmetyczny.
x
2 = 5y
i gdzieś robię błąd, bo nie wychodzi
22 maj 13:12
Basia:
x
2 = 5*
x+302
2x
2=5x+150
2x
2−5x−150=0
Δ=(−5)
2−4*2*(−150)=25+1200 = 1225 = 5*245=5*5*49=5
2*7
2=35
2
√Δ=35
x
1=
5−354= −
304= −
152
x
2=
5+354=10
| | −152+30 | | −15+602 | | 45 | |
y1= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
y
2=
10+302=20
czyli:
5, −
304, −
454, 30
lub
5, 10, 20, 30
22 maj 13:39
gimigis: dzięki Basiu

kurcze nie wiem czemu nie chciało mi wyjść, robiłam w sumie trochu inczej,ale
wydaje mi się, że poprawnie

Jeszcze mam takie:
Trzy liczby, których suma jest równa 21, tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli od drugiej z nich
odejmiemy 1, a do trzeciej dodamy 6, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby. Jeżeli
możesz to proszę pomóż
22 maj 13:45
Basia:
x,y,z arytm.
x,y−1,z+6 geom.
x+y+z=21
y=x+z2
x+z=2y
x+z+y=21
2y+y=21
3y = 21
y=7
x,7,z arytm.
x,6,z+6 geom.
x+z=14
x(z+6)=36
z=14−x
x(14−x+6)=36
x(20−x)=36
−x2+20x−36=0
Δ=400−4*36=400−144=256=162
√Δ=16
x1=−20−16−2=18
x2=−20+16−2=2
z1=14−18=−4
z2=14−2=12
czyli:
18,7,−4 i 18,6,2
lub
2,7,12 i 2,6,18
22 maj 13:59
gimigis: nie rozumiem tego zapisu x+z=2y
22 maj 14:11
gimigis: i trochę inaczej jest w odpowiedziach...
22 maj 14:21
Basia:
2y = x+z
sprawdź bo mnie wszystko się zgadza
18+7−4=21
18,7,−4 arytm. r=−11
18,6,2 geom. q=
13
2+7+12=21
2,7,12 arytm. r=5
2,6,18 geom. q=3
22 maj 14:29
gimigis: w odpowiedzi jest 2,7,12 lub 18,7,−4
22 maj 14:32
gimigis: a ten zapis już rozumiem nie widziałam,że to jest to tego ułamka wyżej
22 maj 14:32
Basia:
no to przecież tak jest; wypisałam Ci tylko dodatkowo jak będą wyglądały ciągi geometryczne
czyli te postaci x,y−1,z+6
22 maj 14:52
gimigis: dzięki wielkie Basiu
22 maj 15:14