1.Wyznacz wartość funkcji trygonometrycznych sin alfa cos alfa tg alfa ctg alfa
c to jest √34
a to jest alfa
2. wiedząc że tgalfa=1,2 oblicz wartość wyrażenia sin2alfa − cos2alfa
| 1 | ||
3. oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych jeśli cos alfa= | ||
| 4 |
oblicz x z tw.Pitagorasa
sinα=hc
cosα=xc
tgα=hx
ctgα=xh
podstaw i policz
| sinα | ||
tgα= | ||
| cosα |
| sinα | |
=65 | |
| cosα |
| √15 | ||
sinα= | ||
| 4 |
| sinα | √15 | 4 | ||||
tgα= | = | * | =√15 | |||
| cosα | 4 | 1 |
| cosα | 1 | 4 | 1 | √15 | ||||||
ctgα= | = | * | = | = | ||||||
| sinα | 4 | √15 | √15 | 15 |
| √15 | ||
sinα= − | ||
| 4 |
| sinα | √15 | 4 | ||||
tgα= | = − | * | = −√15 | |||
| cosα | 4 | 1 |
| cosα | 1 | 4 | 1 | √15 | ||||||
ctgα= | = | *(− | ) = − | = − | ||||||
| sinα | 4 | √15 | √15 | 15 |
jeszcze mam takie jedno zadanie : mianowicie : na podstawie rysunku oblicz
| sin2alfa | cos alfa | |||
+ | ||||
| cos2beta | ctg2beta |
a− kąt alfa
b− kąt beta
c− √10
|AB|=4 czy |AD|=4 ?
| |BD| | 3 | |||
cosβ= | = | |||
| |BC| | √10 |
| |BD| | 3 | |||
ctgβ= | = | =3 | ||
| |CD| | 1 |
| |CD| | 1 | |||
sinα= | = | |||
| |AC| | √2 |
| |AD| | 1 | |||
cosα= | = | |||
| |AC| | √2 |