Jaki kąt tworzy odcinek względem osi X
Maszrala: Jaki kąt tworzy odcinek względem osi X, wiedząc, że x1=0 y1=0, oraz x2=6, y2=4 ? Jak się do
tego zabrać ?
22 maj 08:09
R.W.16l: wyznaczasz wzór funkcji
jak wyznaczysz a to przypomnij sobie że a tg kąta nachylenia tej prostej wzgl osi X
Rysując wykres tangensa (albo jak żeś hardcore to z pamięci) szukasz argumentu dla którego
wartość = a
22 maj 09:15
R.W.16l: czyli
/0=0a+b
\4=6a+b
b=0
a=4/6=2/3
y=2/3x
tgα=2/3
Rysując sobie wykres tangensa na kartce oświadczam, ze to coś pomiędzy π/4 i π/6, ja bym dał,
że jakieś... (6π/24, 4π/24 −> jakieś 5π/24) 5π/24? nie wiem, to mój typ.
teraz −
2π − 360
o
5π/24 − x
o
Tyle bym dał

ale tak jak mówię − szacuję te 5pi/24
22 maj 09:22
Maszrala: A dałoby się to za pomocą iloczyna skalarnego ? Na wektorach ?
moze mi ktoś ten wzóer objaśnić czy by się nadawał do mojego zadania ? arc cos (a*b/|a| |b|)
z wikipedi
22 maj 10:05
Basia:
podaj link do Wiki, bo coś mi się tu nie podoba
gdzie u,w −wektory
□ − iloczyn skalarny
oczywiście można z tego skorzystać
u=[1,0] wektor jednostkowy osi OX
w=[6,4]
|u|=
√12+02=1
|w|=
√62+42=
√36+16=
√52=
√4*13=2
√13
| | 1*6+0*4 | | 6 | | 3√13 | |
cosα= |
| = |
| = |
| |
| | 2√13 | | 2√13 | | 13 | |
przyjmujemy, że wyznaczenie funkcji trygonometrycznej, która jednoznacznie określa kąt jest
równoznaczne z wyznaczeniem tego kąta
ponieważ kąt nachylenia prostej do osi OX spełnia warunek 0≤α≤180
i tangens i cosinus określają go jednoznacznie
nie musisz go szukać, a jeśli koniecznie chcesz to odczytujesz z tablic i tangens znacznie
bardziej się do tego nadaje (w tym przypadku)
tgα=
23=0,(6)=0,6667
22 maj 10:59
Basia:
już nie trzeba linku
y=arccosx to funkcja odwrotna do y=cosx
y=arctgx to funkcja odwrotna do y=tgx
ale to dotyczy kątów mierzonych w radianach
skoro
| | 3√13 | | 3√13 | |
cosx= |
| ⇒ x=arccos |
| |
| | 13 | | 13 | |
tgx=
23 ⇒ x=arctg
23
22 maj 11:14